Het nieuwe schoolzwemmen

Nieuws

Het nieuwe schoolzwemmen

Zwemles-diplomazwemmen

We zijn weer gestart met schoolzwemlessen. Vanaf dit jaar wel anders dan anders, de lessen hebben namelijk een nieuw en interactief ‘zwemjasje’ gekregen.

Schoolzwemmen is er om de zwemveiligheid en zwemvaardigheid van kinderen te vergroten, maar ook voor hun plezier en verbondenheid met het water. Met het vernieuwde schoolzwemmen leren de kinderen spelenderwijs zwemmen.

Kinderen leren sneller leren zwemmen in speelse vormen. Daarom wordt de manier van lesgeven een klein beetje anders en halen we bij wijze van spreken de gymles naar het water toe: een natte gymles! Een uurtje trainen in het water met een combinatie van techniekbeheersing en plezier.

Het nieuwe lesprogramma is opgebouwd uit meerdere sportblokken van drie zwemsporten: survival zwemmen, wedstrijdzwemmen en waterpolo. Met om de 8 weken een nieuw blok en bij alle sportblokken zijn de eisen van het zwem-ABC uitgangspunt voor de inhoud van de les. De inzet van sportblokken kan de doorstroom van kinderen naar de zwemverenigingen bevorderen, zodat ze ook na het behalen van de diploma’s lekker blijven zwemmen. Verder is het belangrijk dat kinderen goed leren wat ze moeten doen als ze in een noodsituatie terechtkomen.

De ervaringen van onze zwemonderwijzers en kinderen zijn positief. Zo vertelt onze collega Sylvia van Recreatiecentrum Zevenkampse Ring: “Wij mochten vorig jaar meedraaien met de pilot. Door corona heeft het even stil gelegen, maar toen was het al een groot succes. Nadat het schoolzwemmen weer gestart was, waren veel scholen enthousiast. Eerst deden we nog een paar lessen in de oude vorm. Maar we merkten dat het enthousiasme met de nieuwe methode hoger lag. De kinderen stralen wanneer ze een badmuts op krijgen en een brilletje. Dat geeft al een hoop plezier.

Iedereen is natuurlijk anders en de sportblokken zijn niet voor alle kinderen even leuk, want de één wil geen mutsje op en dat is natuurlijk ook prima. Dan passen we ons daarop aan. Het zwemplezier gaat voor op de sportblokken. Maar het einddoel blijft meegaan met de les en de oefeningen uitvoeren die bedoeld zijn om het zwem-ABC te behalen. De sportblokken zijn een erg leuke toevoeging en zijn niet voor 100 procent, maar voor duizend procent een succes!”

Waarom het nieuwe schoolzwemmen?
De lessen zijn zó samengesteld dat kinderen niet alleen leren zwemmen, maar ook meer plezier aan het zwemmen beleven. Dit door spelletjes te spelen (waterpolo), een link te leggen met echte situaties (wrak zwemmen, in het water vallen) en ze te koppelen met sportverenigingen. Met deze ervaringen worden de kinderen hopelijk verder geënthousiasmeerd voor de zwemsport en krijgen zij de kans om zich te oriënteren in welke sport het beste bij hen past.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.